Dragon Games Sorozat Dragon Games List Játéktesztek Játékismertetők Jeanne d'Arc DMNemo's Bug Borzalmas Keresztény Játékok Videóvágások Jéghercegnő Gitáros Videók Segítők Gy.I.K Elérhetőségek

DMNemo's Studio

Minden, amit a sárkányos játékokról tudni kell, és más egyéb érdekességek..

Címkék

& (1) blade (1) bug (1) catechumen (1) darc (1) dmnemo (1) drakan (1) gyík (1) ismertetők (1) jeanne (1) mount (1) Címkefelhő

Borzalmas Keresztény Játékok

2012.01.29. 16:21 - DMNemo

Címkék: catechumen

 

 

A Borzalmas Keresztény Játékok inkább végigjátszás, mintsem bemutató, ezért nem kifejezetten sorolom a sorozat kategóriájába. Arra szeretném felhívni a nézők figyelmét, hogy a fanatikusság mennyire elfajulhat egy játékban.

 

I. Catechumen 

Kritika:

 
  A történet szerint keresztény üldözések első évtizedeiben járunk, mikor Nero császár Róma felgyújtását rákeni a keresztényekre. Egyes hírportálokon (pl.:Neoseeker) ezt írják: Római Birodalom katonáit megszállta a Sátán, és az összes keresztény "testvérünk" börtönbe kerül, beleértve magunkat is. A feladatunk, hogy Krisztus követőjeként kiszabadítsuk társainkat és békét teremtsünk. Igen, valóban ez a történet, ezzel nincs is semmi baj, de a kivitelezés valami hányadék. 
  Mivelhogy FPS műfajú, ezért hasonlítsuk össze az 1999-es Unreal Tourament-tel, vagy a Quake 3-mal. Bárki, aki rákeres neten, láthatja, hogy az utóbbi két játék szebb grafikával bír. Talán a Catechumen ezért vetemedett lopásra, hisz a játék végefelé a Quake-ből jól ismert neonos-lézeres pályák köszöntenek vissza ránk, megjelennek a Doom-os kapuk, és ha ez még nem elég, a Hexenből jól ismert teleport kapukra is szemet vetett. Így az a minimális  élménynyújtás is elvész. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Sajnos a történet önmagában kevés, a célkitűzés elég silány. Ha nőket és gyerekeket kellett volna megmenteni, biztos lenne némi sikere, ehelyett csak férfirabokat kell kiszabadítanunk, akik az esetek többségében visszaülnek imádkozni, mintha mi sem történt volna. Nem éreztem késztetést rá, hogy végigjátszhassam. Nem hajtott semmi, és ha nem egy bemutató keretében kellene beszélnem róla, akkor már az első pályánál abbahagytam volna. Ha össze kéne foglalnom a játékmenetet, röviden azt mondanám: kaotikus! A pályák nehézsége változó és aránytalan. A játék közepe iszonyatosan nehéz a sok újratermelődő ellenfél miatt. Ettől függetlenül a Catechumen nem tartozik az iszonyatosan nehéz játékok kategóriájába. 
 
  Igazán jó ötlet, hogy biblikus tekercsekkel töltjük az életünket, de sajnos két római a puszta poke-támadással (igen, érintéssel!) simán leviszi az életünket, és tölthetjük be az előző állásunkat. De ha ez nem lenne elég, a játék végefelé egyre kevesebb az élettöltő tekercs: míg az első pályákon elszórtan találunk párat, addig az utolsó pályákon fegyvergyűjtő helyeken, kisebb szobákban kapjuk meg a muníciót, mit általában egy vérfarkas, vagy egy nagy csapat katona, esetleg egy nagyra nőtt kutya véd.
 
  Kedves római barátainknak nem futotta kardra, bezzeg az átvezetőkben lándzsákkal harcolnak. Na de ha ez nem lenne elég, van minotaurusz és vérfarkas is, kik ruhájukon a szabadkőművesek jelét fordítva viselik, vagyis háromszögben lévő szem szimbólumot. Arról már ne is beszéljünk, hogy a játék rendesen memory card mentésjelleggel bír, vagyis megad pár helyet (a mi esetünkben 6 slot-ot), és több mentést nem is csinálhatunk. Mintha konzolos átirat lenne a PC változat, de megnyugtatom a kedves olvasót, a játék csak PC platformon jelent meg.
 
  A zene nagyon kevés, a legtöbbjük csak dobjáték, a hangokat pedig, mintha egy játékteremből szedték volna: hosszú távon idegesítőek, a halálozási hangok iszonyatosan bénák, és a szinkron erőltetett, túl fennkölt stílusú. Szerintem ez a játék példát akart mutatni a keresztségre készülő embereknek, de egyszerűen nevetségessé válik a borzalmas, természetellenes animációk, a karakterek anatómiahibái és a modern easter eggek bevétele miatt. Egyszóval nem lehet komolyan venni ezt a csacskaságot.
 
 
  Találtam egy olyan cikket a Catechumen-ről, mi túlságosan agyondicséri a játékot. A ChristianAnswers.Net oldal online publikusának igen gyatra munkája:
 
"First off, you are not going to get a realistic view of being a persecuted Christian during the days of Rome (and I never really defeated them in "Age of Empires" either, darn it!)." (Guide 2 Games, Rick Casteel, 2000)
 
Tehát ez a játék az Age of Empires-nél jobb, mert hitelesebben ábrázolja a keresztényüldözést! - ezt vallja a cikkíró, Rick Casteel. Ebből is látszik, hogy egy jól lefizetett online újságíróval állunk szemben, aki még egy percet sem játszott ezzel a szennyel! AKKOR A DON'T PUSH GOMB MIT KERES A JÁTÉKBAN? Ne nevettessen már!
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Hardver követelmények:

 
Pentium 233 MHz vagy gyorsabb processzor (Pentium 300 ajánlott) 
Microsoft Windows 95, 98, 2000 
64 MB RAM (80 MB ajánlott) 
2x CD-ROM meghajtó 
3D-s gyorsító kártya 8 MB videó memóriával 
SoundBlaster kompatibilis hangkártya 
DirectX 7.0 (megtalálható a lemezen) 
Irányítás: billentyűzet és egér
 

Készítők:

 
Fejlesztette és kiadta: N'Lightning Software Development
Megjelenés időpontja: 2000. október 17.

 

VIDEÓIM: 

  •  A játék történelmi vonatkozásai:

  • 1. rész: Első fegyverünk egy kard, mely lézereket lő ki magából. A rómaiak megtérnek. Ekkor tudatosult bennem, hogy ez a játék elvetemült.
 

 
  • 2. rész: A játék megmutatja a modern és logikátlan arcát. Ezen kívűl túl kevés a fény, vagyis a kardommal kell világítanom.

 
  • 3. rész: Egyik barátommal megakadunk a játékban, pedig a megoldás az orrunk előtt volt. Előkerül egy szörnyen meganimált oroszlán, és a cserematyi démonok nem kímélnek minket.

  • 4. rész: Egyre furábbak az angyalok, boogie-zik az oroszlán, vagyis rémeket látok sör nélkül is.

  • 5. rész: Gödevények támadása! XD

  • 6. rész: Közeledünk az ördöghöz. :)

  • 7. rész: Végre megküzdünk a főbosszal, még kínai tűzijáték is lesz. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dmnemo.blog.hu/api/trackback/id/tr293969231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

| DMNemo 2013 |

süti beállítások módosítása